Τι είναι το Keylogger

Τι είναι το Keylogger

Όταν χρησιμοποιείτε τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή με πρόσβαση στο διαδίκτυο υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να έχετε εγκαταστήσει χωρίς να το έχετε καταλάβει ένα keylogger. τι είναι το keylogger;

θα απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα παρακάτω. Συνοπτικά θα πούμε εξ αρχής, ότι η καλύτερη μέθοδος προστασίας είναι η ενημέρωση για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι κακόβουλοι χρήστες (hacker) να σας εξαπατήσουν.

Τι είναι keylogger;

Το keylogger είναι μία κακόβουλη εφαρμογή η οποία καταγράφει κάθε χτύπημα που κάνετε στο πληκτρολόγιο και το αποθηκεύει σε ένα αρχείο το οποίο είναι προσβάσιμο από κακόβουλους χρήστες.

Σε ένα αρχείο το οποίο δημιουργήθηκε με keylogger φανταστείτε ότι μπορεί να αποθηκευτούν πληροφορίες όπως οι κωδικοί πρόσβασης για το e-banking, email, facebook και άλλα social media κ.ο.κ αλλά και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τα οποία δεν θέλετε να διαρρεύσουν.

Σημείωση: Εδώ να πούμε πως αν δεν θέλετε να διαρρεύσουν δεδομένα που αφορούν την προσωπική σας ζωή τότε καλό θα είναι να μην τα γράφετε -ούτε καν σε προσωπικά μηνύματα- σε e-mail ή προσωπικά μηνύματα σε κοινωνικά δίκτυα (messenger, whatsup, viber, skype, Κλπ)

Πως μπορεί να εγκατασταθεί στον υπολογιστή μου ένα keylogger;

Συνήθως το keylogger μεταμφιέζεται σε μία εφαρμογή που δείχνει χρήσιμη ή έχει κάποιο δέλεαρ. Για παράδειγμα μπορεί να είναι μία εφαρμογή η οποία υπόσχεται ότι θα αυξήσει την απόδοση του υπολογιστή μας ή θα μας δώσει δωρεάν πρόσβαση σε επί πληρωμή υπηρεσίες. Μία άλλη περίπτωση είναι να ανοίξουμε και να εκτελέσουμε keylogger από σύνδεσμο που θα μας έχει στείλει κάποιος φίλος στο διαδίκτυο. Πολλές φορές ούτε οι ίδιοι δεν το γνωρίζουν γι' αυτό καλό είναι όταν βλέπουμε περίεργα μηνύματα από φίλους να μην τα ανοίγουμε.

Τι μπορώ να κάνω για προστασία;

Όπως προαναφέραμε το keylogger καταγράφει τα πλήκτρα που πατάτε στο πληκτρολόγιο. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν πατάτε πλήκτρα δεν καταγράφεται τίποτα.

Έτσι λοιπόν, αν έχετε ένα password manager μπορείτε κατά κάποιο τρόπο να έχετε μία ασφάλεια. 

Φυσικά δεν πρέπει να ανοίγετε κανένα σύνδεσμο που σας στέλνουν άγνωστοι ή περίεργα μηνύματα με συνδέσμους ακόμα και αν ο αποστολέας είναι γνωστός ή φίλος.

Ένα antivirus ή spyware συνήθως εντοπίζει μία τέτοια εφαρμογή και σας προειδοποιεί.

Γι' αυτό αν δεν το έχετε ήδη κάνει, εγκαταστήστε ένα antivirus όπως είναι το bitdefender η το avast (ή όποιο άλλο προτιμάτε) και ένα spyware όπως το spyhunter ή το spybot.

 

Σχετικά άρθρα

Πως καταλαβαίνεις ένα ψεύτικο προφίλ στα social media

Πως καταλαβαίνεις ένα ψεύτικο προφίλ στα social media

διαδικτυακές απάτες

Νέα χρονιά, ίδια συνταγή για τους απατεώνες