Πως καταλαβαίνεις ένα ψεύτικο προφίλ στα social media

Πως καταλαβαίνεις ένα ψεύτικο προφίλ στα social media

Όταν ανοίγεις το Facebook, twitter ή οποιοδήποτε άλλο social media στο πίσω μέρος του μυαλού σου πάντα πρέπει να υπάρχει το ενδεχόμενο ότι μπορεί το προφίλ με το οποίο συνομιλείς να μην είναι αυτό που ισχυρίζεται. Δες μερικούς τρόπους με τους οποίους εύκολα μπορείς να καταλάβεις ένα προφίλ αν είναι ψεύτικο

Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε μερικά σημεία που πρέπει να προσέχεις όταν βλέπεις ένα προφίλ.

Φωτογραφίες

Από τις φωτογραφίες που έχει ένα προφίλ μπορούμε να καταλάβουμε πολλά. Αν οι φωτογραφίες του είναι κακής ποιότητας ή δεν διακρίνονται χαρακτηριστικά τότε πολύ πιθανό κάτι να πηγαίνει στραβά.

Αν το συγκεκριμένο άτομο έχει μόνο φωτογραφίες με λουλουδάκια και ζωάκια (δεν είναι και πρωτότυποι, συνήθως τέτοια βάζουν) τότε είναι σημαντική ένδειξη ότι το προφίλ είναι ψεύτικο.

Σε περίπτωση που διακρίνετε μία και μοναδική φωτογραφία προφίλ, μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ως αναζήτηση στο Google (αναζήτηση εικόνων). Ίσως είναι απλά μία φωτογραφία που κάποιος/α κατέβασε και την χρησιμοποιεί.

Παλαιότερες δημοσιεύσεις

Ένας "φυσιολογικός" άνθρωπος, στο προφίλ του, εκτός από χαριτωμένες φωτογραφίες, ποστάρει και σχόλια ή κάνει κάποιες ενημερώσεις οι οποίες αφορούν την προσωπική του ζωή. Από εκεί μπορείτε να συγκρίνετε αν η τοποθεσία που δηλώνει ως διαμονή σχετίζεται με τα μέρη όπου κάνει check-in, αν οι φωτογραφίες που έχει ανεβάσει στο παρελθόν έχουν σχέση με τον/την ίδιο/α και γενικότερα δείτε μία ιστορική αναδρομή του προφίλ του.

Ένα προφίλ που δεν έχει καθόλου δραστηριότητα, είναι ύποπτο. Επίσης, ένα προφίλ που εμφανίζει ένα μοτίβο δραστηριότητας όπως αναρτήσεις από συγκεκριμένους ιστότοπους ή φιλικά προσκείμενες αναρτήσεις προς πρόσωπα ή πολιτικούς χώρους.

Φίλοι

Δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι. Παρακολουθήστε τα like και σχόλια σε αναρτήσεις που έχει κάνει αυτό το άτομο. Δείτε αν αλληλεπιδρά με αυτά (απαντά ή πατάει like). Αν εντοπίσετε κάποια άτομα που αλληλεπιδρούν συχνά, ελέγξτε και τα δικά τους προφίλ με μία ματιά.

Ημερομηνία εγγραφής στο Facebook

Ελέγξτε την ημερομηνία εγγραφής στο facebook. Τα troll συνήθως κάνουν εγγραφή με ψεύτικα στοιχεία και αρχίζουν τον καταιγισμό αιτημάτων φιλίας. Προσέξτε την πληροφορία αυτή όταν δέχεστε αίτημα φιλίας από άγνωστο (κακώς! το δέχεστε αλλά τι να κάνουμε)

Συμπερασματικά

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε να είσαι προσεκτικός όταν δέχεσαι αιτήματα φιλίας από αγνώστους στα social media.

Προστασία της Ιδιωτικότητας:

Αν δέχεσαι φιλικά αιτήματα από άγνωστους, αυξάνεις τον κίνδυνο να μοιραστείς προσωπικές πληροφορίες σου με άτομα που δεν γνωρίζεις.

Κίνδυνος Απάτης και Κακόβουλων Δραστηριοτήτων:

Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να επικοινωνείς με άτομα που ενδέχεται να έχουν κακόβουλες προθέσεις, όπως απάτη, εκβιασμό, ή κακόβουλες επιθέσεις.

Δυνητική Απειλή για Ασφάλεια:

Ανοίγοντας την 'πόρτα' σε άγνωστους, μπορεί να αποκαλυφθείς σε ανθρώπους που μπορεί να θέλουν να εκμεταλλευτούν την προσωπική σου κατάσταση ή να σε απειλήσουν.

Αυτοματοποιημένα μηνύματα: 

Οι "επιθέσεις" μπορεί να είναι καλά καμουφλαρισμένες ως φιλικά αιτήματα, και οι επιτιθέμενοι μπορεί να χρησιμοποιούν τεχνικές εξαπάτησης όπου εμπεριέχεται τεχνητή νοημοσύνη για να εξαπατήσουν τα θύματά τους.

Είναι σημαντικό να είσαι επιφυλακτικός και να επιλέγεις προσεκτικά τα άτομα με τα οποία συνδέεσαι στα social media. Πάντα ελέγχετε τα προφίλ, αποφεύγετε την αποκάλυψη ευαίσθητων πληροφοριών, και είσαι επιφυλακτικός με αγνώστους που ζητούν προσωπικές πληροφορίες ή προτρέπουν σε δραστηριότητες που μοιάζουν ύποπτες.

Σχετικά άρθρα

Τι είναι το Keylogger

Τι είναι το Keylogger

διαδικτυακές απάτες

Νέα χρονιά, ίδια συνταγή για τους απατεώνες