Μπορεί να ήρθε το 2024, αλλά οι απατεώνες χρησιμοποιούν τις ίδιες συνταγές, προσπαθώντας να διευρύνουν το κοινό τους. Με αυτή τη τακτική, προσπαθούν να εξαπατήσουν τους ανυποψίαστους χρήστες
Στοιχεία για το 2023
Αυξημένα το πρώτο εξάμηνο του 2023 κατά 31% με τα ποσά που χρεώθηκαν σε κάρτες να φτάνουν τα 11,4 εκατ. ευρώ (ανεβασμένο κατά 29% σε σχέση με το β' εξάμηνο του 2022).
16.339 περιστατικά απάτης με μικροποσά συνολικής αξίας 79,5 εκατ. ευρώ το 2022 έναντι 8.365 περιστατικών συνολικής αξίας 26,3 εκατ. ευρώ το 2021.
Ανησυχητικά είναι τα δεδομένα για το 2023 όπου το α' εξάμηνο είχαμε 202.000 περιστατικά απάτης συνολικής αξίας 12,5 εκατ. ευρώ.
Γιατί αυξάνονται οι διαδικτυακές απάτες
Ένας από τους βασικότερους λόγους είναι η αύξηση των συναλλαγών μέσω διαδικτύου. Τομέας, στον οποίο καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά απάτης σε ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Μέτρα προστασίας
Τα κυριότερα μέτρα προστασίας για την διαφύλαξη σας είναι:
- Προσοχή από τους ιστότοπους που κάνετε συναλλαγές
- Χρησιμοποιήστε κάρτες τύπου gift card, βάζοντας το ποσό της αγοράς. Έτσι, στην χειρότερη περίπτωση θα χάσετε μόνο το ποσό της συναλλαγής και δεν θα κινδυνεύετε όπως από μία κάρτα που είναι συνδεμένη στον κύριο λογαριασμό σας.
- Δεν βάζουμε τα στοιχεία της κάρτας μας, παρά μόνο σε ασφαλή περιβάλλοντα (https://....) τραπεζικών οργανισμών
- Προτιμάμε να πληρώνουμε μέσω paypal ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε υπαναχώρηση (99% βγαίνουμε δικαιωμένοι)
- Δεν στέλνουμε ποτέ pin, και αριθμούς πιστωτικής με email
- Κάνουμε έρευνα αγοράς για την επιχείρηση από την οποία πρόκειται να αγοράσουμε κάτι με ηλεκτρονικό τρόπο, ειδικά αν βρίσκεται στο εξωτερικό.
- ΝΑΙ αν είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε κατά πάσα πιθανότητα είναι απάτη
Αν πέσετε θύμα, και διαπιστώσετε περίεργες χρεώσεις, επικοινωνήστε αμέσως με την τράπεζά σας για να παγώσει τις συναλλαγές.