Χρωματικός κώδικας αντιστάσεων

Χρωματικός κώδικας αντιστάσεων

Οι τιμές των αντιστάσεων είναι εύκολο να μετρηθούν με την χρήση ενός πολυμέτρου. Θα παρατηρήσετε όμως ότι έχουν και διάφορες χρωματιστές λωρίδες επάνω τους. Ο χρωματικός κώδικας που κρύβουν οι λωρίδες μας βοηθάει να βρούμε την τιμή της αντίστασης χωρίς την χρήση κάποιου οργάνου.

Τιμές αντιστάσεων - Χρωματικός κώδικας

Όπως αναφέραμε, οι τιμές των αντιστάσεων είναι εύκολο να μετρηθούν με την χρήση ενός πολύμετρου! στο σώμα τους και ανάλογα τον τύπο, θα παρατηρήσετε ότι έχουν και διάφορες χρωματιστές λωρίδες επάνω τους. Αυτές οι χρωματιστές λωρίδες, αποκωδικοποιούνται με τον χρωματικό κώδικα ο οποίος μας βοηθάει να βρούμε την τιμή της αντίστασης χωρίς την χρήση κάποιου οργάνου.

Παρακάτω ο πίνακας με τις τιμές που αντιστοιχούν σε κάθε χρώμα, καθώς επίσης και η σημασία τους.

Πίνακας χρωματικού κώδικα αντιστάσεων

Τιμές αντιστάσεων - χρωματικός κώδικας ** Ισχύει μόνο για αντιστάσεις με 5 ή 6 λωρίδες

Για να διαβάσετε σωστά την αλληλουχία των χρωμάτων, ξεκινήστε να διαβάζετε τις λωρίδες από αυτήν που βρίσκεται πιο κοντά στην άκρη της αντίστασης (βλ. την φορά του βέλους παραπάνω).

Αν μαθαίνετε, προσπαθήστε να αποκωδικοποιήσετε την τιμή της αντίστασης με τον κώδικα και μετά χρησιμοποιήστε ένα πολύμετρο για να επιβεβαιώσετε.

Τι είδους αντιστάσεις υπάρχουν

Αντιστάσεις 4 λωρίδων

Οι αντιστάσεις με 4 λωρίδες είναι οι πιο κοινές που συναντάμε. Έχουν δύο λωρίδες για την τιμή της αντίστασης, μία λωρίδα για τον πολλαπλασιαστή και μία για την ανοχή. 

Αν δεν υπάρχει η λωρίδα της ανοχής, άρα συνολικά 3 λωρίδες τότε η τιμή της αντίστασης είναι ίδια όπως και με τις τέσσερις απλώς έχει 20% ανοχή.

Αντίσταση 4 λωρίδων

Αντίσταση 4,7ΚΩ με 4 λωρίδες

Στην παραπάνω αντίσταση έχουμε Κίτρινη λωρίδα και Βιολετί για την τιμή της αντίστασης, Κόκκινη για τον πολλαπλασιαστή και χρυσή για την ανοχή.

 • Κίτρινο: 4
 • Βιολετί: 7
 • Κόκκινο X100

Όλα μαζί 47X100 = 4700Ω με ανοχή +-5%

Αντιστάσεις 5 λωρίδων

Οι αντιστάσεις με 5 λωρίδες χρησιμοποιούνται συνήθως όταν χρειαζόμαστε περισσότερη ακρίβεια στις αντιστάσεις μας.

Αντί να χρησιμοποιούμε 2 λωρίδες για την τιμή της αντίστασης, χρησιμοποιούμε 3 λωρίδες, 1 για τον πολλαπλασιαστή και 1 για την ανοχή.

Αντίσταση 5 λωρίδων

Αντίσταση  475ΜΩ +-5% με 5 λωρίδες

Στην παραπάνω αντίσταση έχουμε 5 λωρίδες. τα τρία πρώτα χρώματα είναι η τιμή της αντίστασης (4-7-5 και η μπλέ λωρίδα είναι ο πολλαπλασιαστής (x1ΜΩ).

Η χρυσή λωρίδα στο τέλος είναι η ανοχή (+-5%). Προσοχή γιατί στις αντιστάσεις των 5 λωρίδων η τελευταία λωρίδα μπορεί να σημαίνει και κάτι άλλο (βλ. τον αρχικό πίνακα)

 • Κίτρινο: 4
 • Βιολετί: 7
 • Πράσινο: 5
 • Μπλε: X 1M
 • Χρυσό: +-5%

Αντιστάσεις 6 λωρίδων

Οι αντιστάσεις με 6 λωρίδες, έχουν τις ίδιες λωρίδες που έχουν και αυτές με τις 5 λωρίδες + 1 λωρίδα που αναφέρει την θερμοκρασία (ppm/K).

Αντίσταση 6 λωρίδων

Αντίσταση  4.25GΩ 0.25% 25ppm

 • Κίτρινο: 4
 • Κόκκινο: 7
 • Πράσινο: 5
 • Βιολετί: X10ΜΩ
 • Μπλε: -+0,25%
 • Κίτρινο: 25ppm

Που χρειάζονται οι αντιστάσεις

Σχεδόν κάθε ηλεκτρονικό κύκλωμα διαθέτει τουλάχιστον μία αντίσταση η οποία εξυπηρετεί ένα σκοπό. Είτε για να μειώσει την ροή του ρεύματος, είτε για να δημιουργήσουμε έναν διαιρέτη τάσης με μία σταθερή ή μεταβλητή αντίσταση.

Οι αντιστάσεις αποτελούν βασικό ηλεκτρονικό εξάρτημα κυρίως για τις κατασκευές μας με Arduino και Raspberry αλλά και για όσους χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά.

πίνακας με τις τιμές που αντιστοιχούν σε κάθε χρώμα, καθώς επίσης και η σημασία τους.

Σχετικά άρθρα

Εξετάσεις ΕΟΠΠΕΠ το 2024 και οδηγίες υποψηφίων

Εξετάσεις ΕΟΠΠΕΠ το 2024 και οδηγίες υποψηφίων

Arduino πληκτρολόγιο 4x4

Arduino πληκτρολόγιο 4x4

Σταθμός ZD-987 Κόλλησης / Αποκόλλησης

Σταθμός ZD-987 Κόλλησης / Αποκόλλησης