Τροφοδοτικό πάγκου AXIO MET AX-3005DS

Ψάχνετε για τροφοδοτικό πάγκου; έχουμε να σας προτείνουμε ένα.

Τα τροφοδοτικά πάγκου είναι απαραίτητα όργανα για κάθε εργαστήριο στο οποίο απαιτείται τροφοδοσία ηλεκτρονικών συσκευών. Ένα τέτοιο τροφοδοτικό πάγκου προμηθευτήκαμε από την Grobotronics το οποίο και θα σας παρουσιάσουμε καθώς πιστεύουμε ότι είναι μία επιλογή πολύ τίμια για τα χρήματά της.

Ο λόγος που αγοράσαμε το τροφοδοτικό είναι γιατί ασχολούμαστε με κατασκευές και προγραμματισμό Arduino, raspberry και γενικότερα IoT. Τις κατασκευές και τα project μας θα τα βρίσκετε στο κανάλι μας στο Youtube.

Χρειαζόμασταν μία ευέλικτη πηγή ενέργειας η οποία θα ήταν μεταβλητή όχι μόνο ως προς την τάση αλλά και την ένταση, καθώς η θύρα USB παρέχει 5V στο 1 ή 1,5Α.

Και πολλές φορές χρειαζόμαστε κι άλλες τιμές όπως 3.3v η 5v στα 2Α και άλλους τέτοιους συνδυασμούς για διάφορα ηλεκτρονικά εξαρτήματα.

Η συσκευασία

Το τροφοδοτικό έρχεται σε χάρτινη συσκευασία όπου προστατεύεται από δύο φελιζόλ για τυχόν χτυπήματα κατά την μεταφορά.

Μέσα στη συσκευασία περιέχεται το καλώδιο τροφοδοσίας αλλά και δύο καλώδια για την έξοδο του τροφοδοτικού όπου στην μία άκρη έχουν μπανάνες ή μπόρνες και στο άλλο άκρο τα κροκοδειλάκια σε μαύρο και κόκκινο χρώμα αντίστοιχα.

Τα χαρακτηριστικά

Πρόκειται για ένα τροφοδοτικό με τάση εξόδου 0-30Volt DC και 0-5Amps τα οποία ρυθμίζονται από δύο ποτενσιόμετρα που βρίσκονται στο εμπρός μέρος.

Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει η ακρίβεια στην τάση ή το ρεύμα εξόδου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα βοηθητικά ποτενσιόμετρα με την ένδειξη fine για να φέρετε την ρύθμιση στο ρεύμα ή την τάση ακριβώς στο σημείο που θέλετε.

Τα ποτενσιόμετρα είναι πολύ ποιοτικά και δεν έχουν καθόλου κενά, ενώ μπορείτε να περιστρέψετε με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια στην μέτρηση.

Οι δύο υποδοχές της εξόδου αποτελούνται από θηλυκά βύσματα τύπου μπανάνα ή μπόρνες, είναι μαύρο και κόκκινο.

Χαρακτηριστικά χρώματα για τη συνεχή τάση όπου η πολικότητα παίζει ρόλο.

Υπάρχει ένας γενικός διακόπτης λειτουργίας On-off και αυτό που μας έκανε θετική εντύπωση είναι ότι κρατάει την τελευταία ρύθμιση εξόδου που κάνατε προτού κλείσετε το τροφοδοτικό. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν δουλεύετε σε σταθερές τάσεις τις περισσότερες φορές καθώς θα σας γλυτώνει την ρύθμιση της εξόδου κάθε φορά που θα ανοίγετε το τροφοδοτικό.

Η οθόνη υγρών κρυστάλλων έχει δύο σειρές και μας δίνει ένδειξη της τάσης και έντασης ταυτόχρονα με μεγάλα ευδιάκριτα γράμματα. Ο φωτισμός της είναι επαρκής ενώ μπορείτε να διακρίνετε την ένδειξη και αν βρίσκεστε υπό γωνία.

Αναλυτικά τα χαρακτηριστικά

 • Καθαρό Βάρος: 3kg
 • Χώρα Προέλευσης: Κίνα
 • Τύπος οθόνης: 2x LCD 3 digits
 • Αριθμός καναλιών: 1
 • Είδος τροφοδοτικού: Παλμών (Switched-mode)
 • Τάση εξόδου: 0...30V DC
 • Ένταση εξόδου: 0...5A
 • Voltage stabilisation: ≤1% + 10mV
 • Current stabilisation: ≤1% + 5mA
 • Voltage (regulated) ripple and noise: ≤200mVpp
 • Διαστάσεις τροφοδοτικού: 85 x 160 x 205
 • Τροφοδοσία εισόδου: 230VAC 50/60Hz

Το πίσω μέρος

Στο πίσω μέρος του τροφοδοτικού υπάρχει η υποδοχή για το καλώδιο τροφοδοσίας το οποίο είναι τύπου δέλτα όπως αυτά των υπολογιστών. Ακριβώς κάτω από την υποδοχή υπάρχει η ασφαλειοθήκη όπου είναι τοποθετημένη η ασφάλεια που προστατεύει τη συσκευή.

Επίσης η συσκευή περιέχει προστασία από υπερφόρτιση κάτι που δεν το συναντάς εύκολα σε τροφοδοτικά αυτής της κατηγορίας. Εντύπωση επίσης μας έκανε ότι έχει ενσωματωμένο ανεμιστήρα ο οποίος λειτουργεί γρηγορότερα μόλις η εσωτερική θερμοκρασία φτάσει και ξεπεράσει τους 50 βαθμούς κελσίου.

Το τροφοδοτικό πάγκου είναι αρκετά ελαφρύ (μόλις 1500 γραμμάρια) και μεταφέρεται εύκολα αν και θα θέλαμε να έχει μία λαβή στο επάνω μέρος για να μπορούμε να το μεταφέρουμε σαν ένα βαλιτσάκι σε περίπτωση που θέλουμε να μεταφερθούμε σε άλλο σημείο και το χρειαζόμαστε.

Στην βάση του υπάρχουν αντιολισθητικά τακούνια, κάτι που προσδίδει σταθερότητα αλλά και δημιουργεί απόσταση από την επιφάνεια στην οποία ακουμπά, μιας και διαθέτει αεραγωγούς για την κυκλοφορία του αέρα.

Δοκιμή

Δοκιμάσαμε το τροφοδοτικό και το αφήσαμε ανοιχτό για πάνω από 48 ώρες. Η τάση και ένταση παρέμεινε σταθερή ενώ η θερμοκρασία δεν αυξήθηκε καθόλου. Το τροφοδοτικό κατά τη δοκιμή βρισκόταν σε θερμοκρασία δωματίου.

Μετρήσαμε επίσης την τάση που βλέπαμε στην ένδειξη της οθόνης με δύο διαφορετικά πολύμετρα και διαπιστώσαμε ότι η έξοδος ήταν όσο έλεγε και η οθόνη του τροφοδοτικού.

Στη συνέχεια, ξετρύπωσα δεκάδες ηλεκτρονικά εξαρτήματα και modules τα οποία λειτούργησαν χωρίς προβλήματα και ειδικά αυτά που απαιτούσαν ρεύμα έως και 1A υπό προϋποθέσεις όπως για παράδειγμα ένα GSM module.

Άρα, μιλάμε για ένα αξιόπιστο τροφοδοτικό πάγκου το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια για τις κατασκευές σας, καθώς παρέχει και προστασία από το ρεύμα.

Συνοψίζοντας,

είναι ένα τροφοδοτικό τίμιο για τα χρήματα του.

Αν έπρεπε να πω δύο μειονεκτήματα, θα ήταν ότι ότι έχει μόνο ένα κανάλι εξόδου και θα μου άρεσε αν είχε στο επάνω μέρος ένα χερούλι για την μεταφορά όπως έχουν κάποια άλλα μοντέλα.

Αυτό όμως είναι ένα χαρακτηριστικό που μπορείτε να βρείτε σε άλλα τροφοδοτικά με το ανάλογο κόστος. Αν κρίνουμε από τις πρώτες ενδείξεις θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους για πολλά χρόνια.

Τα μειονεκτήματα που βρήκα, είναι ασήμαντα μπροστά στις πραγματικές δυνατότητες που παρέχει το τροφοδοτικό.

Σχετικά άρθρα

Παρουσίαση PLC TM221CE24R

LOGO SIEMENS ένα μεγάλο εργαλείο αυτοματισμού στα χέρια σας.

Βιομετρικός διακόπτης XB5S

Πληροφορίες

Χατζηγεωργίου Γεώργιος

info[@]getcert.gr

6945531647