To έξυπνο ρελέ Zelio SR2B121BD της Schneider είναι εδώ

Το έξυπνο ρελέ Zelio SR2B121BD είναι εδώ και σας το παρουσιάζουμε με μία σειρά 4 βίντεο που καλύπτουν ένα ολοκληρωμένο σενάριο αυτοματισμού

Έπεσε στα χέρια μας μία πολύ ενδιαφέρουσα συσκευή και ενώ αρχικά η σκέψη ήταν να παρουσιάσουμε απλώς το έξυπνο ρελέ Zelio της Schneider electric, τελικά καταλήξαμε να κάνουμε ολόκληρη σειρά από βίντεο τα οποία δείχνουν ένα δείγμα της δύναμης που έχει ο προγραμματισμός έξυπνων συσκευών.

Οι 8 είσοδοι, και 4 έξοδοι είναι υπέρ αρκετοί για να γνωρίσουμε τον κόσμο των αυτοματισμών και να υλοποιήσουμε έναν πλήρη αυτοματισμό με την χρήση του έξυπνου ρελέ.

Προτού περάσουμε στην παρουσίαση θα θέλαμε να να ευχαριστήσουμε τα καταστήματα ηλεκτρολογικού υλικού ΠΙΤΟΣ που μας παρείχαν ηλεκτρολογικό υλικό για την υλοποίηση του κυκλώματος, το καλώδιο σύνδεσης Zelio USB SR2USB01, έναν έξυπνο ελεγκτή ZELIO της Schneider electric για να κάνουμε τις δοκιμές μας.

Συγκεκριμένα το μοντέλο SR2B121BD το οποίο λειτουργεί στα 24VDC και έχει 8 εισόδους, 4 εκ των οποίων μπορούν να λειτουργήσουν και ως αναλογικές.

Zelio SR2B121BD

Στην έξοδο υπάρχουν 4 επαφές οι οποίες λειτουργούν τόσο στα 24vDC (για την σύνδεση κάποιου ρελέ) όσο και στα 240V AC (8A)  (δεν προτείνεται τέτοια σύνδεση για λόγους ασφαλείας εκτός και αν έχουμε ρελέ με πηνίο στα 240V AC οπότε θα τροφοδοτήσουμε το πηνίο.)

Εσωτερικά υπάρχει και ρολόι με το οποίο μπορείτε να δημιουργήσετε χρονοκαθυστερήσεις και μάλιστα με αρκετές παραλλαγές (έναυση στην αρχή, στο τέλος ή για όσο διαρκεί ο χρόνος)

Πρόκειται για ένα υλικό με απεριόριστες δυνατότητες καθώς μπορείτε να προγραμματίσετε τόσο σε Ladder όσο και σε FBD. Το καλό είναι πως η σειρά Zelio βγάζει και controllers modular δηλαδή μπορείτε να συνδέσετε πολλούς μεταξύ τους και να κάνετε έναν αυτοματισμό με πολλές εισόδους και εξόδους.

Παρακάτω θα βρείτε το βίντεο της παρουσίασης στο οποίο αναλύουμε τα κυριότερα χαρακτηριστικά για να δείτε τι δυνατότητες έχει ο ελεγκτής της Schneider.

Δεν σταματήσαμε στην παρουσίαση!

Συνεχίσαμε το ταξίδι και ετοιμάσαμε και δεύτερο βίντεο στο οποίο παρουσιάσαμε το λογισμικό που χρησιμοποιήσαμε για τον προγραμματισμό και τον τρόπο που μπορούμε να το κατεβάσουμε και να το εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας.

To λογισμικό Zelio soft 2 δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από τον υπολογιστή μας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να τρέξει σε όλα σχεδόν τα συστήματα. Τα λειτουργικά συστήματα που υποστηρίζει είναι:

  • Windows 7 32 bit,
  • Windows 7 64 bits,
  • Windows 8.1 32/64 bit,
  • Windows 10 32 bit,
  • Windows 10 64 bit

Για να το κατεβάσετε πατήστε σε αυτό τον σύνδεσμο, ενώ παρακάτω σας έχουμε ένα βίντεο το οποίο παρουσιάζει τον τρόπο που μπορείτε να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το λογισμικό.

Το καλώδιο σύνδεσης

Για να συνδέσετε το έξυπνο ρελέ σας με επιτυχία στον υπολογιστή και να μπορέσετε να ανεβάσετε το πρόγραμμα θα χρειαστείτε το καλώδιο σύνδεσης που φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Πρόκειται για ένα καλώδιο σύνδεση όπου στο ένα άκρο έχει το ειδικό βίσμα που μπαίνει στο Zelio ενώ στην άλλη άκρη έχει USB

Zelio USB Cable

προσοχή όμως, θα πρέπει να εγκαταστήσετε και τους ειδικούς Drivers ώστε να αναγνωρίζει ο υπολογιστής σας όποιο έξυπνο ρελέ και αν συνδέσετε... Τoν driver μπορείτε να τον κατεβάσετε κάνοντας κλικ εδώ.

Αν δεν κατεβάσετε τους Drivers στον πίνακα ελέγχου --> διαχείριση συσκευών θα βλέπετε το καλώδιο ως μία άγνωστη συσκευή. Αν δεν λυθεί αυτό δεν θα μπορείτε να συνδέσετε το Zelio με τον υπολογιστή σας.

Κατεβάζετε το .zip , αποσυμπιέζετε και μέσα θα βρείτε αναλυτικό εγχειρίδιο εγκατάστασης pdf και το αρχείο setup το οποίο απλώς το εκτελείτε και ακολουθείτε τα βήματα.

Πατήστε ναι σε τυχόν προειδοποιητικά μηνύματα και είστε έτοιμοι! Αν έχετε απορίες, αφήστε ένα σχόλιο και θα χαρώ να σας βοηθήσω.

Ολόκληρη η λίστα σειράς μπορείτε να την βρείτε στο κανάλι μας στο YouTube, όπου γίνεται η παρουσίαση του υλικού, λογισμικού, αυτοματισμού τον οποίο θα υλοποιήσουμε και τέλος τον προγραμματισμό.

Παρουσίαση αυτοματισμού (παράδειγμα)

Για το παράδειγμα, χρησιμοποιήσαμε έναν αυτοματισμό όπου έχουμε δύο αντλίες μέσα στις οποίες κυκλοφορούν δύο διαφορετικά υγρά. Τα υγρά αυτά καταλήγουν σε μία δεξαμενή και στη συνέχεια υπάρχει ένα μοτέρ που αναδεύει τα δύο υγρά ώστε να ομογενοποιηθούν.

Για να δείτε ακριβώς το παράδειγμα, δείτε το παρακάτω βίντεο

Προγραμματισμός

Αφού παρουσιάσουμε τον αυτοματισμό, ήρθε η ώρα να γράψουμε το πρόγραμμα το οποίο ήταν μία ευχάριστη διαδικασία καθώς το zelio soft ΙΙ είναι εύκολο στη χρήση και μας παρέχει πολλά μηνύματα ώστε να γνωρίζουμε τι συμβαίνει κάθε στιγμή με τον κώδικά μας.

Το σίγουρο είναι ότι δεν θα σταματήσουμε εδώ με το ZELIO. Θα υπάρξει συνέχεια στα βίντεο τόσο με παραδείγματα στην γλώσσα LADDER όσο και την FBD.

Οι έξυπνοι ελεγκτές αποτελούν μία οικονομική εναλλακτική καθώς ότι μπορούν να κάνουν δεκάδες ρελέ τώρα μπορεί να γίνει με έναν και μόνο έξυπνο ελεγκτή.

Σχετικά άρθρα

Παρουσίαση PLC TM221CE24R

Μετρητές / Χρονικά (timers) με το Zelio soft

Μετρητές και Χρονικά (timers) με το Zelio soft

Τροφοδοτικό πάγκου AXIO MET AX-3005DS

Πληροφορίες

Χατζηγεωργίου Γεώργιος

info[@]getcert.gr

6945531647