Παρουσίαση PLC TM221CE24R

Ένα PLC έχουμε αυτή τη φορά να σας παρουσιάσουμε και ευχαριστώ πάρα πολύ την Schneider electric που μου το έστειλε να το δοκιμάσω. Πρόκειται να ένα Plc με αρκετές εισόδους και εξόδους,

κάτι που του δίνει αρκετή ευελιξία αν θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν αυτοματισμό μικρής - μέτριας δυναμικής.

Το PLC και τα χαρακτηριστικά του.

Πρόκειται για ένα plc το οποίο διαθέτει:

  • 14 εισόδους
  • 10 εξόδου στα 2Α
  • τροφοδοσία: 100-240 Vac
  • 2 αναλογικές εισόδους
  • υποδοχή για κάρτα SD
  • σειριακή θύρα
  • USB port
  • ethernet port

η εύκολη τοποθέτηση του PLC σε ράγα πίνακα αλλά και η αποσπώμενη κλέμα τροφοδοσίας του, το κάνει ακόμα πιο ευέλικτο σε περίπτωση που θέλουμε να το προγραμματίζουμε σε οποιοδήποτε σημείο. Ένα μειονέκτημα που βρήκα (προσωπικά) είναι ότι η τροφοδοσία του είναι στα 230Vac.

Το θεωρώ μειονέκτημα, διότι σε περίπτωση υπέρτασης θα χάσουμε το plc και αυτό είναι σοβαρό, ειδικά αν βρισκόμαστε σε περιοχή όπου δεν έχουμε σταθερή τάση (είναι πιο οικονομικό να αντικαταστήσουμε ένα τροφοδοτικό, παρά όλο το plc)

Υπάρχουν πολλά μοντέλα από την schneider αλλά και η εφαρμογή διαθέσιμη για κατέβασμα, τα οποία μπορείτε να δείτε μέσα στην πλατφόρμα SoMachine EcoStruxure Machine Expert Basic τα οποία λειτουργούν με 24Vdc.

Περιβάλλον προγραμματισμού

Somachine schneider plc

Το περιβάλλον προγραμματισμού, πλήρως εξελληνισμένο, οπότε αν έχετε θέμα με τα Αγγλικά δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου. Η εφαρμογή SoMachine EcoStruxure Machine Expert Basic την οποία μπορείτε να κατεβάσετε εδώ,

παρέχεται δωρεάν στην βασική χρήση, ενώ στα αρχεία της σελίδας μπορείτε να βρείτε και συνοδευτικά αρχεία. Όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί η σύνδεση του PLC με τον υπολογιστή είναι εύκολη, καθώς επίσης και ο προγραμματισμός.

Η εφαρμογή στην βασική της έκδοση είναι δωρεάν και μπορείτε να την κατεβάσετε. Με χαρά διαπίστωσα ότι έχει μέσα τα περισσότερα μοντέλα PLC της εταιρείας τα οποία απεικονίζονται με φωτογραφία και μπορείτε να πατήσετε επάνω σε κάθε στοιχείο (εισόδους, εξόδους) για να δείτε τι είναι.

Δυνατό σημείο ο προσομοιωτής όπως και με το Zelio soft, μπορείτε να δοκιμάσετε πρώτα τα προγράμματά σας και να δείτε ότι ο ελεγκτής ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας. Όταν όλα είναι έτοιμα, μπορείτε να ανεβάσετε το πρόγραμμα.

Σχετικά άρθρα

To έξυπνο ρελέ Zelio SR2B121BD της Schneider είναι εδώ

Παρουσίαση arduino starter kit

Μετρητές / Χρονικά (timers) με το Zelio soft

Μετρητές και Χρονικά (timers) με το Zelio soft

Πληροφορίες

Χατζηγεωργίου Γεώργιος

info[@]getcert.gr

6945531647