Όλες οι εκδόσεις Arduino διαθέτουν μνήμη EEPROM η οποία διαφέρει στο μέγεθος αναλόγως της έκδοσης που χρησιμοποιούμε. Η μνήμη EEPROM διαφοροποιείται αναλόγως της έκδοσης που χρησιμοποιείτε.
Μνήμη EEPROM
Αρκετές πλακέτες arduino διαθέτουν μνήμη EEPROM, η οποία είναι σαν ένας μικρός δίσκος όπου τα δεδομένα που αποθηκεύουμε σε αυτή, μένουν ακόμα και όταν κλείσουμε το Arduino.
Γενικά, οι μνήμες EEPROM () είναι μία νεότερη εξέλιξη των μνήμων ROM. Οι μνήμες, σε αντίθεση με τις μνήμες RAM, διατηρούν τα περιεχόμενά τους και μετά την διακοπή της τροφοδοσίας τους. Μπορούν όμως να διαγραφούν και να επαναπρογραμματιστούν με νέες, ακόμη και πάνω στο κύκλωμα στο οποίο είναι τοποθετημένες. Παρακάτω είναι η λίστα με τις εκδόσεις Arduino που διαθέτουν μνήμη EEPROM.
Εκδόσεις Arduino και EEPROM
- Arduino Uno Rev3, 1Kb EEPROM
- Arduino Uno WiFi Rev2, 256 Byte EEPROM
- Arduino Mega 2560 Rev3, 4Kb EEPROM
- Arduino Nano Every, 256 Byte EEPROM
- Arduino Micro, 1Kb EEPROM
- Arduino Leonardo with Headers, 1Kb EEPROM
- Arduino Nano, 1Kb EEPROM
Μπορώ να αυξήσω ή να αλλάξω τη μνήμη EEPROM στο Arduino;
Όλες οι εκδόσεις Arduino που διαθέτουν μνήμη EEPROM, δεν υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει η μνήμη EEPROM.
Ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα χρήσης εξωτερικής μνήμης EEPROM με διάφορα modules που κυκλοφορούν.
Το Project
Για το project, χρησιμοποιήσαμε ένα απλό κύκλωμα το οποίο περιλαμβάνει 3 Led, 1 μπουτόν και ένα Arduino uno. Η λογική του κώδικα ήταν ότι χρειαζόμαστε ένα μπουτόν, για να ανάβουμε διαδοχικά κάθε φορά που πατάμε το μπουτόν, ένα διαφορετικό led.
Κάθε φορά που γίνεται αυτή η αλλαγή ο κώδικας αποθηκεύει σε μία διεύθυνση την ανάλογη τιμή την οποία και διαβάζει κατά την εκκίνηση του Arduino ώστε να ανάβει εκείνο το led που ήταν αναμμένο την τελευταία φορά πριν απενεργοποιηθεί.
Υλικά
- Καλώδια
- 3 Led διαφορετικού χρώματος
- Breadboard
- Arduino uno (μπορεί να δουλέψει με οποιαδήποτε έκδοση Arduino που περιέχει μνήμη EEPROM