Σκληρές τιμωρίες από το Facebook για σελίδες που διαδίδουν fake news

Σκληρές τιμωρίες από το Facebook για σελίδες που διαδίδουν fake news

Τέρμα οι σελίδες fake news!

Το Facebook ανακοίνωσε αλλαγές στο πως διαχειρίζεται τις παραβιάσεις των πολιτικών που εφαρμόζει όσον αφορά τις ψευδείς ειδήσεις και παραπληροφόρηση.

Ο σκοπός των αλλαγών αυτών είναι η αποτροπή των ανθρώπων που διαχειρίζονται μεγάλα δίκτυα ενημέρωσης να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις και να παραπληροφορούν το κοινό τους.

Έτσι, από σήμερα το facebook έχει το δικαίωμα να διαγράφει σελίδες και ομάδες (group) όταν γίνεται κάποια παράβαση στο πλαίσιο της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Η διαφορά με πριν είναι ότι πλέον δεν χρειάζεται να υπάρχει προφανής τεχνικός λόγος "κατεβάσματος" της σελίδας ή της ομάδας.

Το facebook θα μπορεί να κατεβάζει μία σελίδα όταν αυτό διαπιστώσει ότι παραβιάζει τους κανόνες περί fake news ή παραπληροφόρησης (κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν!) 

Γιατί συνέβη αυτό;

Το facebook υποστηρίζει ότι προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις για να αποτρέψει τους χρήστες να χρησιμοποιήσουν ένα άλλο παρόμοιο group ή σελίδα που έχει πέσει για να συνεχίσουν την διασπορά ψευδών ή παραπλανητικών ειδήσεων.

Έτσι λοιπόν, αν κάποιος είχε μία σελίδα ή ομάδα η οποία διέδιδε ψευδείς ειδήσεις ή παραπληροφορούσε τον κόσμο, το facebook έχει το δικαίωμα να διαγράψει όλες τις σελίδες και ομάδες που επίσης χρησιμοποιούντο για τον ίδιο λόγο και ήταν συνδεδεμένες μεταξύ τους (π.χ. ίδιο διαχειριστή, διαμοιρασμός ίδιων άρθρων, κειμένων και φωτογραφιών κλπ).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ακόμα και στην περίπτωση δημιουργίας καινούργιας σελίδας ή ομάδας υπάρχει η πιθανότητα το facebook να διαγράψει την σελίδα ή ομάδα χωρίς να παραβεί τους κανονισμούς (απλώς και μόνο αν δημιουργήθηκε από τους ίδιους ανθρώπους ή μοιράζεται τις ίδιες πληροφορίες)

Στους κανονισμούς αναφέρονται έννοιες τις οποίες το facebook ελπίζει ότι θα αποτρέψει. Αναφορικά: fake news, παραπληροφόρηση, spam, clickbait, ρητορική μίσους (hate speech), βία, κ.α.

Η ανάρτηση του Facebook όπως αυτή δημοσιεύθηκε:

"We’ve long prohibited people from creating new Pages, groups, events, or accounts that look similar to those we’ve previously removed for violating our Community Standards. However, we’ve seen people working to get around our enforcement by using existing Pages that they already manage for the same purpose as the Page we removed for violating our standards.

 To address this gap, when we remove a Page or group for violating our policies, we may now also remove other Pages and Groups even if that specific Page or Group has not met the threshold to be unpublished on its own. To enforce this updated policy, we’ll look at a broad set of information, including whether the Page has the same people administering it, or has a similar name, to one we’re removing."

Το Facebook βασιζόμενο στην καλή πίστη προσπαθεί να κρατά ενήμερους τους διαχειριστές σελίδων για το αν δημοσιεύσουν συνεχώς περιεχόμενο το οποίο παραβιάζει τους κανόνες. Λόγος γίνεται ότι οι διαχειριστές θα βλέπουν και μία επιλογή "Ποιότητα σελίδας" στις σελίδες που διαχειρίζονται.

Σε αυτή τη νέα επιλογή, οι διαχειριστές θα μπορούν να βλέπουν το περιεχόμενό τους το οποίο παραβιάζει τους κανόνες καθώς και αναρτήσεις οι οποίες πιθανόν να είναι από σελίδες fake news. Η ενότητα αυτή δεν θα περιλαμβάνει clickbait και spam περιεχόμενο καθώς όπως αναφέρει το facebook "εκεί τα πράγματα είναι λίγο θολά".

Είναι μία κίνηση η οποία θα δώσει την δύναμη στο facebook να ελέγχει την συμπεριφορά των διαχειριστών μεγάλων σελίδων και ομάδων. Ίσως θα κάνει την διαφορά και θα σταματήσει αυτή η κατρακύλα των fake news και της παραπληροφόρησης η οποία έχει κατακλύσει τους τοίχους όλων μας.

Σχετικά άρθρα

20 τόνοι μελάνι εκτυπωτή στον δρόμο

20 τόνοι μελάνης εκτύπωσης στον δρόμο

Πως καταλαβαίνεις ένα ψεύτικο προφίλ

Πως καταλαβαίνεις ένα ψεύτικο προφίλ στα social media

Ελέγξτε αν διέρρευσαν οι φωτογραφίες σας στο Facebook

Ελέγξτε αν διέρρευσαν οι φωτογραφίες σας στο Facebook

Πληροφορίες

Χατζηγεωργίου Γεώργιος

info[@]getcert.gr

6945531647