Πρώτη καταδίκη για πειρατεία στην Κομοτηνή

Πρώτη καταδίκη για πειρατεία στην Κομοτηνή

Η πρώτη καταδίκη για πειρατεία με υπόθεση παράνομης διάθεσης λογισμικού και οπτικοακουστικού περιεχομένου έλαβε χώρα στην Κομοτηνή σε ιδιοκτήτη ιστοσελίδας.

Η πρώτη καταδίκη για πειρατεία (piracy)

Το τριμελές εφετείο κακουργημάτων Κομοτηνής, καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης πέντε (5) ετών των ιδιοκτήτη ιστοσελίδων για παράνομη διάθεση

  • Ταινιών
  • Μουσικής
  • Βιβλίων,
  • Λογισμικού
  • video games

Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό καταδίκης για πειρατεία που συμβαίνει στη χώρα μας. Ο ιδιοκτήτης είχε απασχολήσει ξανά τις αρχές το 2009 και 2012 όπου του είχαν ασκηθεί τέσσερις ποινικές διώξεις.

Παρά τις συλλήψεις στο παρελθόν ο ιδιοκτήτης των σελίδων συνέχιζε τη δράση του, αλλάζοντας το domain name του ιστότοπου. 

Στο παρελθόν, είχε προηγηθεί τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση του τριμελούς εφετείου Θεσσαλονίκης (β' βαθμού) κατά του ίδιου κατηγορούμενο, για ανάλογη περίπτωση με ποινή κάθειρξης 5 ετών.

Η ανακοίνωση της ΕΠΟΕ

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η ΕΠΟΕ θεωρεί ότι μία τέτοια απόφαση είναι σημαντική διότι ο κατηγορούμενος διέθετε παράνομο λογισμικό και υλικό το οποίο υπόκειντο σε πνευματικά δικαιώματα για τα οποία δεν είχε άδεια.

Η περίπτωση της καταδίκης, αφορά ένα περιστατικό κατά το οποίο υπήρχε διάθεση χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες άδειες. 

Οι χρήστες που κατεβάζουν λογισμικό από τέτοια Site, κινδυνεύουν;

Όταν ένας χρήστης, επισκέπτεται μία σελίδα η οποία του προσφέρει έναν σύνδεσμο για λήψη κάποιου αρχείου, είναι ελεύθερος να το κατεβάσει. Το αν το αρχείο αυτό έχει την άδεια να βρίσκεται εκεί δεν είναι δουλειά του επισκέπτη να το γνωρίζει αλλά του ιδιοκτήτη που φιλοξενεί το αρχείο αυτό στον Server του. 

Επομένως ένας χρήστης είναι δύσκολο (αλλά όχι αδύνατον) να κατηγορηθεί επειδή κατέβασε ένα αρχείο από μία σελίδα. Ειδικά αν το αρχείο που κατέβασε το χρησιμοποιήσει καθαρά για προσωπική χρήση και δεν προσπαθήσει να οικειοποιηθεί το προϊόν (ταινία, μουσική, εφαρμογή, video game) πουλώντας το σε τρίτους η προβάλλοντας το σε δημόσιο χώρο.

Γιατί είναι σημαντική αυτή η καταδίκη για πειρατεία *;

Όταν υπάρχει ένα δεδικασμένο περιστατικό για μία υπόθεση, δημιουργείται αυτόματα ιστορικό. Σε αντίστοιχη περίπτωση στο μέλλον όπου κάποιος άλλος θα κατηγορηθεί ή επόμενη καταδίκη γίνεται ευκολότερη ακριβώς λόγω του ιστορικού. 

Αντίστοιχα αν υπήρχε για κάποιο λόγο αθώωση του κατηγορουμένου στην συγκεκριμένη υπόθεση, σε μελλοντική παρόμοια υπόθεση επίσης ο κατηγορούμενος πολύ πιθανό να κρινόταν αθώος.

Το λογισμικό καθώς και υλικό που υπόκειται σε πνευματική ιδιοκτησία δεν θα πρέπει να διαμοιράζεται χωρίς άδεια. Όταν αγοράζουμε μία άδεια χρήσης για ένα λογισμικό βοηθάμε την εταιρεία να αναπτύξει το λογισμικό της και της λέμε με τον τρόπο μας ευχαριστώ για την καλή δουλειά!

Σχετικά άρθρα

Φωνητική πληκτρολόγηση

Φωνητική πληκτρολόγηση

Πλατφόρμα εκπαιδευτικού υλικού

Πληροφορίες

Χατζηγεωργίου Γεώργιος

info[@]getcert.gr

6945531647