Προσόντα για εύρεση εργασίας στον τομέα πληροφορικής

Τι γνώσεις πληροφορικής χρειάζονται για να βρεις δουλειά;

Ψάχνεις για δουλειά;

Η εύρεση εργασίας μπορεί να γίνει ευκολότερη αν...

Η πλειοψηφία των θέσεων εργασίας προϋποθέτει από ελάχιστες έως πολλές γνώσεις επάνω στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η εύρεση εργασίας δείχνει (και είναι κακά τα ψέματα) κάτι πολύ δύσκολο και ανταγωνιστικό. Ας κάνουμε λοιπόν ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να γίνουμε περισσότερο επιλέξιμοι στην αγορά εργασίας.

Τι είναι όμως γνώση; ας το αποσαφηνίσουμε λίγο.

Γνώση στην πληροφορική δεν είναι να μπορεί κανείς να διαχειρίζεται ένα e-mail ή να πληκτρολογεί ένα κείμενο (ή ακόμα να περιηγείται με επιτυχία στο Facebook). Αυτά ανήκουν στις βασικές δεξιότητες οι οποίες πλέον θεωρούνται αυτονόητες και δεξιότητες που έχει ο καθένας.

Γνώση στους υπολογιστές είναι τα εφόδια με τα οποία κανείς μπορεί να συμμετέχει και να παράγει σε μία επιχείρηση. Τι θα μπορούσατε λοιπόν να μάθετε ώστε να γίνετε πιο επιλέξιμοι όσον αφορά την αγορά εργασίας και κατά συνέπεια για να έχετε επιτυχία στην εύρεση εργασίας (τα παρακάτω προϋποθέτουν μία βασική εκπαίδευση στην πληροφορική);

Ένα πτυχίο σίγουρα βοηθάει και θα λέγαμε είναι απαραίτητο. Όχι απαραίτητα από ένα Πανεπιστήμιο αλλά κάτι πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε. Δεν σημαίνει ότι αυτός ή αυτή που θα έχει ένα πτυχίο αυτόματα έχει περισσότερα προσόντα, αλλά σίγουρα θέτει καλύτερες βάσεις για την εύρεση εργασίας και ανοίγει περισσότερες πόρτες.

Πολλές από τις αγγελίες που κυκλοφορούν σε ηλεκτρονικά portal αφιερωμένα στην εύρεση εργασίας ζητούν προγραμματιστές (Ελλάδα - εξωτερικό).

Συνεπώς η εκμάθηση κάποιας γλώσσας προγραμματισμού ή και περισσοτέρων, αποτελεί ένα πολύ ισχυρό εφόδιο.

Προτάσεις του Getcert για γλώσσες προγραμματισμού

C++, C#
.NET
PHP, ASP, HTML5, JAVASCRIPT
JAVA
Python, R

Υπάρχει και μία γκάμα από γλώσσες προγραμματισμού οι οποίες δεν αναγράφονται στην παραπάνω λίστα όμως οι αναγραφόμενες είναι αυτές που συναντώνται συχνά στις αγγελίες. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στον τομέα του διαδικτύου (και τις γλώσσες προγραμματισμού που σχετίζονται με αυτό) και της κινητής τηλεφωνίας (android, windows mobile, ios) καθώς εκεί προσανατολίζεται η αγορά.

Ένας άλλος ενδιαφέρον τομέας στην πληροφορική είναι η εκμάθηση γραφιστικών πακέτων λογισμικού. Οι γραφίστες είναι ένας κλάδος ο οποίος έχει ιδιαίτερη ζήτηση τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος αυτός είναι ότι υπάρχει πολύ ανταγωνισμός και έτσι πολύ αξιόλογοι επαγγελματίες δυσκολεύονται να απορροφηθούν ενώ ταυτόχρονα (και στις δύο κατηγορίες) δυστυχώς υπάρχουν και αυτοί που ευτελίζουν τους κλάδους (άλλη κουβέντα για άλλη φορά...). Οι τεχνικές γνώσεις στην γραφιστική προϋποθέτουν σπουδές σε αντίστοιχη σχολή. Η χρήση όμως των προγραμμάτων που σχετίζονται με την γραφιστική είναι εφόδια τα οποία μπορεί κανείς να ξεκινήσει να μαθαίνει άμεσα.

Προτάσεις του Getcert για πακέτα γραφιστικής

Photoshop
Illustrator
InDesign
CorelDraw

Τέλος, ένας τομέας ο οποίος έχει επίσης αρκετή ζήτηση είναι αυτός του 3D (modelling, animation, rigging, etc). Πολλοί 3D artists (έτσι μ' αρέσει να τους λέω γιατί πραγματικά ορισμένοι παράγουν τέχνη) έχοντας προχωρημένες γνώσεις επάνω στο 3D κατάφεραν όχι μόνο να κερδίσουν την αγορά εργασίας αλλά να έχουν και ένα portfolio το οποίο είναι ικανό να ανοίξει οποιαδήποτε πόρτα.

Είναι εύκολο το 3D; Όχι, δεν είναι αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό!. Αν τα καταφέρετε δεν θα είστε ένας από τους πολλούς αλλά ένας από τους λίγους.

Προτάσεις Getcert για προγράμματα 3D

Maya
3D studio Max
Blender
Zbrush
3D coat
Mudbox
Substance paint

Η λίστα δεν τελειώνει εδώ, υπάρχουν δεκάδες πακέτα σε κάθε ειδικότητα. Μοιραστείτε μαζί μας σε ποιο τομέα πιστεύετε ότι μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο και θα σας δώσουμε συμβουλές για εφαρμογές και πόρους τους οποίους μπορείτε να αξιοποιήσετε.

Η εκμάθηση μίας γλώσσας προγραμματισμού ή ενός προγράμματος είναι ένα βασικό στοιχείο το οποίο όμως θα πρέπει να συνδυαστεί και με την κατάκτηση ενός αποτελεσματικού τρόπου εργασίας. Πολλές εταιρείες δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο Workflow που ακολουθεί ένας υπάλληλος. 

Κλείνοντας, να τονίσω ότι το άρθρο δεν απευθύνεται μόνο στους εν δυνάμει προγραμματιστές ή 3D artists. Η ίδια φιλοσοφία ισχύει και για κάποιον ο οποίος θέλει να μάθει για παράδειγμα Excel. Οι δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξει θα πρέπει να είναι υψηλότερου επιπέδου από την πλειοψηφία αν θέλει να ξεχωρίσει.

Για αυτό το λόγο και στις πιστοποιήσεις υπάρχει το βασικό και προχωρημένο επίπεδο και για αυτό το λόγο θα πρέπει να στοχεύετε στο να μάθετε (αν μιλάμε για το excel...) σύνθετες συναρτήσεις και τεχνικές παρά πως κάνουμε διαίρεση και πολλαπλασιασμό.

Σχετικά άρθρα

Πως να χτίσω το βιογραφικό μου Getcert

Πως να χτίσω το βιογραφικό μου

Δεξιότητες και αγορά εργασίας. Μύθοι και αλήθειες

Δεξιότητες και αγορά εργασίας. Μύθοι και αλήθειες

Εργασιακό διάλειμμα. Τι ισχύει; Getcert

Εργασιακό διάλειμμα. Τι ισχύει;

Πληροφορίες

Χατζηγεωργίου Γεώργιος

info[@]getcert.gr

6945531647