Ένα βιογραφικό σημείωμα είναι το εισιτήριο για μία θέση εργασίας. Το ερώτημα " Πως να κάνω βιογραφικό " απασχολεί όλους και όλες που θέλουν να παρουσιάσουν ένα σωστό βιογραφικό στον εργοδότη τους ώστε να διεκδικήσουν μία θέση εργασίας.
Πως να κάνω βιογραφικό και να βρω δουλειά;
Το βιογραφικό, έντυπο, σε ψηφιακή μορφή η ακόμα και σε κάποια πλατφόρμα (Linkedin) πρέπει να αντικατοπτρίζει τις δεξιότητές σας και να τονίζει τα θετικά σας σημεία.
Τα λάθη στο βιογραφικό "κοστίζουν"
Λέγοντας λάθη δεν εννοούμε μόνο τα συντακτικά, τυπογραφικά και ορθογραφικά λάθη. Εννοούμε και λάθη όπως παρακάτω αναφέρουμε συνοπτικά όλες τις οδηγίες για το πως να κάνεις το βιογραφικό σου.
1. Μην γράφετε μπο@#ρδες
Αν μία θέση ζητάει εμπειρία σε ένα αντικείμενο ή κάποιο πτυχίο μην λέτε ψέματα ότι τα έχετε. Θα έρθετε σε δύσκολη θέση και οι ελπίδες να βρείτε δουλειά θα λιγοστέψουν τείνοντας στο 0.
2. Τονίστε τα θετικά σας στοιχεία
Να κάνετε σαφές από την αρχή ότι είστε άνθρωπος με θετική ενέργεια, διάθεση για μάθηση και ειλικρινής. Οι εργοδότες τα θέλουν αυτά. Ειδικά αυτοί που τους νοιάζει να χτίσουν δυνατές ομάδες με μακροπρόθεσμα πλάνα.
3. Να βρίσκετε λύση σε κάθε πρόβλημα και όχι πρόβλημα σε κάθε λύση
Οι περισσότεροι άνθρωποι σε μία δουλειά, νομίζουν πως όταν εντοπίζουν και αναφέρουν ένα πρόβλημα είναι προς όφελός τους. Το θέμα δεν είναι μόνο να εντοπίσετε ένα πρόβλημα αλλά και να προτείνετε λύση για αυτό ή να δώσετε την λύση. Στην συνέντευξη ή στο εισαγωγικό σημείωμα να συμπεριλάβετε αυτή την ιδιότητά.
4. Όχι το ίδιο βιογραφικό σε όλους
Μην γράφετε άσχετη με την θέση που επιδιώκετε προϋπηρεσία. Αν πάτε για προγραμματιστής, τον εργοδότη σας δεν τον/την ενδιαφέρει αν το καλοκαίρι του '13 δουλέψατε σε κάμπινγκ ή κάποιο beach bar.
Στοιχεία που πρέπει να αναφέρετε στο βιογραφικό σας
- Προσωπικά στοιχεία / Στοιχεία επικοινωνίας
- Εισαγωγικές πληροφορίες για το προφίλ σας. Γράψτε ποιοι είσαστε και τι είναι αυτό που σας κάνει να ξεχωρίζετε ως προσωπικότητα και χαρακτήρας.
- Εκπαίδευση. Αναφέρατε όλη την ακαδημαϊκή σας πορεία με τίτλους σπουδών και ημερομηνίες. Αν έχετε π.χ μεταπτυχιακό στο οποίο διδαχθήκατε ειδικά μαθήματα τα οποία απαιτούνται στην δουλειά που επιδιώκετε κάντε ειδική αναφορά σε αυτά.
- Εργασιακή εμπειρία με ημερομηνίες, εταιρείες και τίτλους θέσης που είχατε στο παρελθόν.
- Πιστοποιήσεις και δεξιότητες που αποκτήσατε εκτός του κεντρικού ακαδημαϊκού άξονα (π.χ ECDL, Diploma, άδεια συγκολλητή, θερμαστή, κλπ)
- Ενδιαφέροντα που έχετε
- Συστάσεις (αν υπάρχουν και απαιτούνται)
Όσον αφορά τη μορφή του βιογραφικού, οι απόψεις διίστανται. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να δείχνει σοβαρό, ξεκάθαρο και να μην έχει λάθη. Αποφεύγετε γραμματοσειρές όπως η comic san ή άλλες "χαρούμενες" γραμματοσειρές με καλλιτεχνική γραφή (βιογραφικό κάνεις όχι προσκλητήριο γάμου). Χρώματα σίγουρα όχι και αναλόγως της θέσης μπορεί να χρειάζεται και μία φωτογραφία.