Εργασιακό διάλειμμα. Τι ισχύει; Getcert

Εργασιακό διάλειμμα. Τι ισχύει;

Το εργασιακό διάλειμμα. Τι ακριβώς ισχύει και ποια είναι τα ισχύοντα.

Το εργασιακό διάλειμμα είναι σημαντικό, ειδικά όταν εργάζεστε μπροστά από μία οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή.

  • Η συνεχής έκθεση των ματιών μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παθήσεις των οφθαλμών
  • της σπονδυλικής στήλης καθώς και
  • παθήσεις άλλες που σχετίζονται με την καταπόνηση των καρπών, αυχένα και σπονδυλικής στήλης.

Τι προβλέπει ο νόμος;

Η εργασία σας απαιτεί να είστε μπροστά στον υπολογιστή. Τι ισχύει από την νομοθεσία για το εργασιακό διάλειμμα που πρέπει να κάνουμε όταν είμαστε μπροστά από έναν υπολογιστή επί 8 (τουλάχιστον) ώρες;

Αναφορικά με τους εργαζόμενους σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σύμφωνα τις διατάξεις της Κοινοτικής οδηγίας 90/270 και του εκδοθέντος σε εφαρμογή αυτής Π.Δ. 398/1994, προβλέπεται ότι:

Ο εργοδότης υποχρεούται να σχεδιάζει τη δραστηριότητα του εργαζόμενου κατά τέτοιο τρόπο ώστε η καθημερινή εργασία σε οθόνες οπτικής απεικόνισης να διακόπτεται περιοδικά με διαλείμματα ή αλλαγές δραστηριότητας, που θα περιορίζουν το φόρτο εργασίας στην οθόνη οπτικής απεικόνισης.

Εφόσον δεν είναι εφικτό να οργανώνεται η εργασία με τέτοιο τρόπο, είναι χρήσιμο να εξασφαλίζονται στον εργαζόμενο:

  • Διαλείμματα εργασίας ανά δίωρο, ανάλογα με το είδος της εργασίας.
  • Απομακρύνεστε από την οθόνη τακτικά. Κάνει καλό
  • Ο χρόνος απομάκρυνσης του εργαζόμενου από τη θέση εργασίας με οθόνες οπτικής απεικόνισης (είτε για διάλειμμα εργασίας είτε για αλλαγή δραστηριότητας) μπορεί να είναι έως 15 λεπτά ανά δίωρο και τα διαλείμματα αυτά δεν πρέπει να συσσωρεύονται.

Ωστόσο, όπως έχει κρίνει ο Άρειος Πάγος με την υπ΄ αριθμ. 85/2013 απόφαση, η ως άνω Κοινοτική Οδηγία δεν περιέχει διατάξεις δεκτικές άμεσης εφαρμογής, αλλά παρέχει μόνο γενικές κατευθύνσεις προς τα κράτη – μέλη, τα οποία υποχρεούνται να συμμορφωθούν και να εξειδικεύσουν το περιεχόμενό της.

Διεκδικήστε το διάλειμμα για την υγεία σας

Ως προϋπόθεση εφαρμογής του διαλείμματος τίθενται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών.

Επομένως, η χορήγηση και εφαρμογή λειτουργικού διαλείμματος για τους εργαζόμενους που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή, αν και επιβάλλεται από τις διατάξεις της Κοινοτικής οδηγίας 90/270 και του εκδοθέντος σε εφαρμογή αυτής Π.Δ. 398/1994, υλοποιείται μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ της εργοδοσίας και των εργαζομένων.

Συμπερασματικά: Θα πρέπει να κάνετε τακτικά διάλειμμα από την εργασία στον υπολογιστή για να ξεκουράζετε μυαλό, μάτια και σώμα.'.

Επίσης αν ο υπολογιστής σας παράγει θόρυβο (όπως οι περισσότεροι) τότε πολύ πιθανό η συνεχής έκθεση στον θόρυβο μπορεί να προκαλέσει χρόνια προβλήματα ακοής.

Σχετικά άρθρα

Πως να χτίσω το βιογραφικό μου Getcert

Πως να χτίσω το βιογραφικό μου

Δεξιότητες και αγορά εργασίας. Μύθοι και αλήθειες

Δεξιότητες και αγορά εργασίας. Μύθοι και αλήθειες

Πληροφορίες

Χατζηγεωργίου Γεώργιος

info[@]getcert.gr

6945531647