Δεξιότητες και αγορά εργασίας. Μύθοι και αλήθειες

Δεξιότητες και αγορά εργασίας. Μύθοι και αλήθειες

Οι δεξιότητες που κατέχει κάποιος, συνδέονται άμεσα με την αγορά εργασίας και τις επιλογές που μπορεί να έχει. Αναφερόμαστε σε δεξιότητες στην πληροφορική και εργασίες που σχετίζονται ή περιέχουν ως απαιτούμενο την χρήση Η/Υ.

Για να μην παρεξηγηθούμε δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά σε δουλειές όπως είναι προγραμματιστές ή άλλα παρεμφερή αντικείμενα που απαιτούν πολύ εξειδικευμένες δεξιότητες.

Αντιθέτως, αναφερόμαστε σε εργασίες που απαιτούν γνώσεις επεξεργασίας κειμένου, υπολογιστικών φύλλων, περιήγηση στο διαδίκτυο, email (αποστολή-λήψη) και γενικώς βασικές δεξιότητες. Διάβασα και είδα σε δελτίο ειδήσεων ότι οι εταιρείες αναζητούν προσωπικό με γνώσεις πληροφορικής και δυσκολεύονται να βρουν κατάλληλο προσωπικό.

Τι ακριβώς συμβαίνει και παραπονιούνται οι εταιρείες;

Εδώ συμβαίνουν δύο πράγματα. Η πρώτη περίπτωση είναι όντως μία εταιρεία να αναζητά προσωπικό και να μην μπορεί να βρει άτομα τα οποία ανταπεξέρχονται στις προσδοκίες της εταιρείας.

Η άλλη περίπτωση είναι η αμοιβή που προσφέρουν να μην επαρκεί για άτομα κατάλληλα και έμπειρα για την θέση με αποτέλεσμα να προσελκύει "άσχετους" και άπειρους υποψηφίους.

Το πρόβλημα, εφ' όσον ισχύει το δεύτερο είναι ότι η εταιρεία αυτή θα επικαλεστεί το γεγονός ότι δεν μπορεί να βρει υποψηφίους άρα η αγορά εργασίας δεν την καλύπτει ώστε να βρει κατάλληλο προσωπικό.

Από αυτό θα βγει γρήγορα το συμπέρασμα πως είτε οι υποψήφιοι είναι τεμπέληδες και δεν θέλουν να δουλέψουν είτε ότι οι υποψήφιοι είναι άχρηστοι γιατί δεν ξέρουν τίποτα.

Η ουσία όμως μας διαφεύγει. Γιατί όπως προαναφέραμε οι δεξιότητες και αγορά εργασίας θα πρέπει να είναι συνδεδεμένες. Θα πρέπει να κατοχυρώνεται και να ξεχωρίζει ιεραρχικά και μισθολογικά ο ικανός, ενώ ο άπειρος θα πρέπει και αυτός να αμοίβεται αναλόγως.

Μεγάλη προσοχή θέλει όμως ειδικά για τον "ικανό και έμπειρο" να έχει αξιολογήσει σωστά τις δεξιότητές του.

Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ο οποίος υπερεκτιμά τις ικανότητες του (πολλές φορές σε γελοία μεγάλο βαθμό) με αποτέλεσμα να μην μπορεί να απορροφηθεί από μία εργασία.

Τι λένε οι έρευνες;

Έρευνες έχουν δείξει για το συγκεκριμένο θέμα ότι οι άνθρωποι συνειδητά και συχνά (στην καθημερινότητά τους) υπερεκτιμούν τις ψηφιακές δεξιότητές τους. Το πρόβλημα είναι εντονότερο σε μικρότερες ηλικίες (νεαροί άνθρωποι 20-30) οι οποίοι χρησιμοποιούν την τεχνολογία στην καθημερινή τους ζωή. Έρευνες στην

  • Αυστρία
  • Δανία
  • Φινλανδία
  • Γερμανία
  • Ινδία
  • Σιγκαπούρη και
  • Ελβετία

έδειξαν ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Οι υποψήφιοι από όλες τις χώρες κλήθηκαν να κάνουν αυτοαξιολόγηση και να βαθμολογήσουν τις γνώσεις τους. Στη συνέχεια έκαναν τεστ γνώσεων με βάση το ECDL όπου περιελάμβανε word, excel, internet, windows μεταξύ άλλων.

Οι πραγματικές δεξιότητες από αυτές που πίστευαν οι υποψήφιοι ότι είχαν ήταν πολύ λιγότερες σε όλες τις περιπτώσεις και όλες τις χώρες. Πολλές φορές, μάλιστα η απόκλιση ήταν τεράστια.

Στην Αυστρία το 94% των συμμετεχόντων αυτοαξιολογήθηκαν με χαρακτηρισμό στις δεξιότητες από μέτρια έως πολύ καλά. Μόνο το 39% εξ αυτών μπόρεσε να το αποδείξει έμπρακτα.

Στην Ινδία το 84.6% των συμμετεχόντων αξιολόγησε τις γνώσεις του από καλές μέχρι εξαιρετικές, ενώ μόνο το 48.5% ανταποκρίθηκε τόσο καλά όσο είπε.

Άσχετα με την χώρα που διεξήχθη η έρευνα τα αποτελέσματα έδειξαν το ίδιο πράγμα. Υπερεκτίμηση δεξιοτήτων. Ακόμα και στη Σιγκαπούρη όπου η πρόσβαση στο διαδίκτυο στο σπίτι είναι στο 88%. 88.5% από τους συμμετέχοντες στη Σιγκαπούρη αξιολόγησαν τις γνώσεις τους στο διαδίκτυο με χαρακτηρισμό από "ικανοποιητικά" έως "εξαιρετικά" αλλά μόνο το 55% ανταποκρίθηκε στο επίπεδο που δήλωσε.

Πηγή; Ecdl.org

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Γιατί συμβαίνει αυτό; Ίσως ένας ψυχολόγος θα μπορούσε να κάνει μία ανάλυση αλλά ενδεχομένως η αλήθεια είναι πιο ξεκάθαρη. Το διαδίκτυο και η τάχιστη πρόσβαση στην πληροφορία πολλές φορές στέλνει λάθος μήνυμα.

Το γεγονός ότι ένας νέος 15-25 ετών ακολουθεί ένα tutorial που βλέπει στο youtube δεν τον κάνει αμέσως και προγραμματιστή ή ειδικό . Η το γεγονός ότι ετοιμάζει ένα έγγραφο δεν τον κάνει ειδικό στην επεξεργασία κειμένου.

Συμπέρασμα

Οι δεξιότητες θα πρέπει να αξιολογούνται με μετριοφροσύνη κυρίως και εν συνεχεία να έχουμε στο μυαλό μας ότι η πληροφορική είναι μία επιστήμη που χρειάζεται διαρκώς διάβασμα. Θα πρέπει να αποκτούμε υπόβαθρο τόσο θεωρητικό όσο και πρακτικό, να υπάρχει μία περίοδος εξάσκησης και πρακτικής εφαρμογής ενώ σίγουρα πρέπει να αναζητούνται συνεχώς και τρόποι με τους οποίους θα βελτιώνουμε τις δεξιότητες μας αποδοτικά.

Σχετικά άρθρα

Πως να χτίσω το βιογραφικό μου Getcert

Πως να χτίσω το βιογραφικό μου

Εργασιακό διάλειμμα. Τι ισχύει; Getcert

Εργασιακό διάλειμμα. Τι ισχύει;

Πληροφορίες

Χατζηγεωργίου Γεώργιος

info[@]getcert.gr

6945531647