Το κινητό είναι ένα εργαλείο πλέον που οι περισσότεροι από εμάς το κουβαλάμε και χρησιμοποιούμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Σήμερα, θα σας εξηγήσω πως μπορείτε να ελέγξτε την ασφάλεια του κινητού σας, ακολουθώντας απλά βήματα.
Έχουμε αναφερθεί για την απόδοση του κινητού παλιότερα αλλά ποτέ για την ασφάλεια στο λογισμικό και τα δικαιώματα πρόσβασης που δίνουμε. Πως αυτά επηρεάζουν την ασφάλεια στο κινητό;
Στο παρελθόν έχω αναφερθεί για παρόμοιο θέμα τόσο στο Facebook όσο και το Instagram όπου μπορείτε να αυξήσετε την ασφάλεια αλλά και να κάνετε έναν έλεγχο αν όλα πηγαίνουν καλά.
Ασφάλεια κινητού στο διαδίκτυο
Είναι ένα θέμα (ασφάλεια στο διαδίκτυο) που απασχολεί πολλούς και είναι συχνό θέμα συζήτησης. Η αλήθεια είναι ότι η Google κρατάει ένα υψηλό επίπεδο στην ασφάλεια για τις εφαρμογές που κατεβάζουμε και χρησιμοποιoύμε στο Play Store. Με αυτό, και την χρήση της κοινής λογικής γιατί όσο μεγαθήριο να είναι η google μιλάμε για εκατομμύρια εφαρμογές καθημερινά -και λογικό είναι να ξεφεύγει καμία- οπότε πρέπει να προσέχουμε τι χρησιμοποιούμε και που δίνουμε πρόσβαση.
Ο έλεγχος διαρκεί όχι πάνω από 10 λεπτά και είναι καλό να γίνεται μία φορά το χρόνο.
1. Ελέγξτε τις υπηρεσίες στις οποίες έχετε δώσει πρόσβαση
Ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο, μπορείτε να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας στην Google και να δείτε που έχετε δώσει πρόσβαση. Όσες υπηρεσίες δεν σας λένε κάτι ή δεν είστε σίγουροι/ες ότι έχετε δώσει πρόσβαση μπορείτε να αφαιρέσετε το δικαίωμα πρόσβασης πατώντας Remove / Αφαίρεση
2. Ελέγξτε τις εφαρμογές στις οποίες έχετε δώσει πρόσβαση
Κατά καιρούς κατεβάζουμε εφαρμογές και κατά την πρώτη εκτέλεση μας ζητάει να παρέχουμε πρόσβαση σε πολυμέσα, κλήσεις, GPS και άλλα σημεία του τηλεφώνου μας. Πηγαίνετε στις ρυθμίσεις-> εφαρμογές και δείτε για κάθε εφαρμογή τι πρόσβαση έχετε δώσει. Αν κάποιες δεν τις χρησιμοποιείτε πλέον, απεγκαταστήστε ή αφαιρέστε τα δικαιώματα που έχετε δώσει.
3. Εγκατάσταση μόνο εγκεκριμένων εφαρμογών
Όλα τα κινητά Android έχουν ένα σύστημα το οποίο δεν επιτρέπει να εγκαταστήσετε εφαρμογές οι οποίες δεν βρίσκονται στο επίσημο playstore της google. Βεβαιωθείτε ότι η λειτουργία είναι ενεργή. Θα βρείτε την λειτουργία στις ρυθμίσεις! "Εγκατάσταση εφαρμογών μόνο από αξιόπιστες πηγές"
4. Προσοχή τι κατεβάζετε!
Εδώ θέλει χρήση κοινής λογικής. Αν έχετε φτάσει να διαβάζετε μέχρι εδώ, σίγουρα έχετε λογική αλλά θα το πω έτσι κι αλλιώς!. Μην κατεβάζετε ότι να ναι και προπαντώς μην παρέχετε δικαιώματα πρόσβασης σε εφαρμογές ειδικά στα πολυμέσα, τοποθεσία και κλήσεις- επαφές του κινητού σας.
Αυτό ισχύει κυρίως για τις εφαρμογές άγνωστης προελεύσεως και αμφιβόλου λειτουργικότητας.
5. Καθαρισμός (κάθε τόσο..) των συνδεδεμένων συσκευών από τον λογαριασμό σας
Αν πάτε στις ρυθμίσεις του λογαριασμού Google θα δείτε ότι υπάρχει επιλογή που λέει συνδεδεμένες συσκευές. Εκεί φαίνονται όλες οι συσκευές με τις οποίες έχετε συνδεθεί στον λογαριασμό σας (και τοποθεσία). Αν δείτε μία συσκευή ή τοποθεσία που δεν αναγνωρίζετε τότε μπορείτε να την αποσυνδέσετε και αμέσως μετά να αλλάξετε κωδικό πρόσβασης.
5 tips για την ασφάλεια κινητού που ελπίζω ότι θα βοηθήσουν και θα αποτρέψουν προβλήματα από κακόβουλους χρήστες / εφαρμογές.