Ελέγξτε αν διέρρευσαν οι φωτογραφίες σας στο Facebook

Ελέγξτε αν διέρρευσαν οι φωτογραφίες σας στο Facebook

Τι ακριβώς συνέβη με τις φωτογραφίες στο facebook και τους λογαριασμούς μας;

Το Facebook παραδέχθηκε ότι μεταξύ 12 έως και 25 Σεπτεμβρίου 2018 υπήρξε ένα bug (σφάλμα) στον κώδικα, όπου αν είχατε ανεβάσει αλλά όχι δημοσιεύσει τις φωτογραφίες σας, αυτές ήταν προσβάσιμες από το API (application program interface) για προγραμματιστές.

Αυτό σημαίνει ότι οι δημιουργοί εφαρμογών Facebook θα μπορούσαν να βλέπουν τις φωτογραφίες σας χωρίς εσείς να το έχετε επιτρέψει.

Μέγεθος προβλήματος

Το συγκεκριμένο bug επηρέασε 6,8 εκατομμύρια λογαριασμούς σε 1500 εφαρμογές.

Εφαρμογές στις οποίες παρέχετε πρόσβαση στις φωτογραφίες σας για να εμφανίσει την φωτογραφία προφίλ σας στις ρυθμίσεις της εφαρμογής όπως για παράδειγμα σε εφαρμογές γνωριμιών.

Τι ακριβώς συνέβη;

Το API υποτίθεται ότι επιτρέπει σε τρίτους που δημιουργούν εφαρμογές να έχουν πρόσβαση στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε στην σελίδα μας.

Το bug έδωσε την δυνατότητα στους προγραμματιστές των εφαρμογών πλήρη πρόσβαση σε όλες τις φωτογραφίες όπως αυτές που δημοσίευσαν οι χρήστες στα stories ή και αυτές που ανέβασαν προσωρινά αλλά δεν δημοσίευσαν ποτέ.

Όπως δήλωσε το Facebook (Tomer Bar, engineering director): "Για παράδειγμα, αν κάποιος/α ανεβάσει μία φωτογραφία στο Facebook αλλά δεν ολοκληρώσει τη δημοσίευση/ανάρτηση -- επειδή μπορεί να έχασαν την σύνδεση ή να είχαν μία συνάντηση -- αποθηκεύουμε (facebook) ένα αντίγραφο της φωτογραφίας αυτή ώστε ο χρήστης να έχει έτοιμη την φωτογραφία όταν επιστρέψει στην εφαρμογή για να την αναρτήσει".

Οι φωτογραφίες στο messenger δεν επηρεάστηκαν όπως δήλωσαν από το Facebook

Διάρκεια σφάλματος

Το bug (σφάλμα) διήρκεσε για 12 ημέρες αρχής γενομένης από 13 Σεπtεμβρίου 2018 έως 25 Σεπτεμβρίου 2018 σύμφωνα με το Faecbook.

Διαρροή εικόνων στο Facebook

Οι χρήστες που επηρεάστηκαν από το συγκεκριμένο σφάλμα θα ειδοποιηθούν από το facebook ενώ από την εταιρεία ζήτησαν και συγνώμη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ ήξεραν για το σφάλμα από τον Σεπτέμβρη του 2018, ο κόσμος ειδοποιήθηκε τουλάχιστον 3 μήνες αργότερα. Ο λόγος για αυτό ήταν διότι διερευνούσαν πόσα άτομα είχαν επηρεαστεί από την κατάσταση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και σίγουρα όπως δείχνουν τα πράγματα ούτε η τελευταία.

Έγινε και η σχετική ενημέρωση στους αρμόδιους φορείς όπως ορίζεται και από τον γενικό κανονισμό προστασίας προσωπικών δεδομένων (GDPR)

Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν στο blog του facebook.

Πως θα καταλάβω αν οι φωτογραφίες μου διέρρευσαν;

Αν δεν έχετε λάβει ειδοποίηση τότε πολύ πιθανό να μην έχει επηρεαστεί ο λογαριασμός σας.

Μπορείτε να ελέγξετε σε ποιες εφαρμογές έχετε επιτρέψει την πρόσβαση σε φωτογραφίες και στη συνέχεια να επισκεφθείτε τις εφαρμογές αυτές να δείτε ποιες φωτογραφίες χρησιμοποιούν.

Σχετικά άρθρα

Πως καταλαβαίνεις ένα ψεύτικο προφίλ

Πως καταλαβαίνεις ένα ψεύτικο προφίλ στα social media

Τι είναι το keylogger;

Τι είναι το keylogger;

Πληροφορίες

Χατζηγεωργίου Γεώργιος

info[@]getcert.gr

6945531647